Mews House, single-family house with facing brick; Brick Award Nominee 2018; Russell Jones; Photo: Rory Gardiner

Z dala od centrum Londynu

Ten projekt w północnym Londynie powstał z myślą o zwiększeniu zasobów mieszkaniowych okolicy, w której powstał, a także uatrakcyjnieniu tekstury, wzornictwa oraz typów budownictwa na obszarze będącym pod ochroną konserwatorską.

Dwupiętrowy dom z cegły ma widok na cichą, brukowaną uliczkę z rzędami dawnych stajni zaadaptowanych na mieszkania. Od tyłu zabytkowy budynek graniczy z siecią ogrodzonych ogródków, garaży, mieszkań w dawnych stajniach i spontanicznie dodanych dobudówek. Obszar, który początkowo był chylącym się ku upadkowi odludziem, stopniowo zmienia się w zaciszną, mieszkalną enklawę.

Skutecznie i prosto

Pomysł został stworzony i opracowany przy oszczędnym wykorzystaniu środków wizualnych, przestrzennych i konstrukcyjnych. W palecie materiałów i projekcie celowo postawiono na prostotę. Metraże rozplanowano tak, by jak najlepiej wykorzystać niewielką działkę. Na parterze zadaszone wejście główne prowadzi prosto do pomieszczenia o otwartym planie, które łączy przestrzeń codzienną, kuchenną i jadalną. Pokój otwiera się na tylny dziedziniec przeszkleniem od podłogi do sufitu, zapewniającym wrażenie fizycznego i wizualnego powiększenia przestrzeni. W ceglanym murze na dziedzińcu umieszczono wnęki, w których mieszkańcy mogą ustawić świece lub zioła.

Kontrast i harmonia

Na wybór materiałów budowlanych dla tego niewielkiego domu w byłym budynku stajni wpłynął lokalny kontekst oraz stopniowe przekształcanie starych konstrukcji w nowe mieszkalne enklawy. Dyskusja z władzami zdeterminowała wybór jasnych cegieł i zaprawy murarskiej do wykonania nowych budynków. Celem było skontrastowanie ich z wysłużonymi, przybrudzonymi parcelami za nimi oraz zharmonizowanie i nadanie wrażenia ciągłości nowym budowlom na terenie dawnych stajni. Jasne cegły elewacyjne wykorzystano do budowy wszystkich zewnętrznych i wewnętrznych ścian konstrukcyjnych. Trwałość ceglanego muru zwiększono dzięki starannie dobranej zaprawie, wykorzystaniu białego cementu, wapna i płukanego piasku rzecznego oraz za pomocą subtelnego operowania powierzchnią.

Troska o środowisko

Do budowy siedziby użyto trwałych materiałów, zapewniających długoterminową, zrównoważoną eksploatację. Należą do nich na przykład ogrzewanie podłogowe, instalacja fotowoltaiczna na wyższym poziomie dachu, która dostarcza energię odnawialną, a także system zbierania deszczówki.

  • Architekt: Russell Jones
  • Inwestor: prywatny
  • Obiekt: dom jednorodzinny Mews House. Nominacja Wienerberger Brick Award 2018
  • Lokalizacja: Londyn
  • Rok ukończenia: 2015
  • Produkt: Terca Vigo
  • Zdjęcia: Rory Gardiner. Architectum #20, styczeń 2017

Dowiedz się więcej

Te artykuły mogą Cię zainteresować

House built with Marziale and white flush mortar

Skontaktuj się z nami

Konsultacje techniczne

   Doradcy techniczni i handlowi

   Masz inne pytania? Skorzystaj z formularza

0Wynik