Reference photo new construction single family in Ledeberg

Oranżeria jako przedłużenie miejskiego domu

W domu jednorodzinnym w belgijskim mieście Ledeberg, zbudowanym na mało atrakcyjnej działce, mieszka młoda rodzina. Oranżeria służy za bufor akustyczny i cieplny – ceramiczne cegły elewacyjne wykorzystane w konstrukcji wspierają oba te aspekty.

Narożna działka przy zatłoczonym skrzyżowaniu w pobliżu głównej drogi wydaje się daleka od atrakcyjnego miejsca na pierwszy dom dla młodej rodziny. Jednak dzięki przystępnej cenie zakupu oraz prostym, kreatywnym rozwiązaniom architekci STUDIOLO architectuur oraz Koen Matthys stworzyli niezaprzeczalnie intymny, komfortowy dom w tym hałaśliwym miejscu. Od początku fazy projektowania oranżeria miała stanowiła kluczowy element rekompensujący wiele wad działki oraz podnoszący wartość nieruchomości.

Zastana konstrukcja budynku została zmodyfikowana od strony, w której przylega on do skweru. Oddzielono ścianę zewnętrzną od wewnętrznej, tworząc bufor akustyczny i cieplny między domem a światem zewnętrznym. Dzięki swojemu umiejscowieniu ta przestrzeń nie tylko stanowi termiczny bufor  dla domu, ale też służy za ogród zimowy w chłodniejsze pory roku. Zewnętrzna ściana tworzy również ekran wizualny, ograniczający widoczność wnętrza z ulicy, a jednocześnie – dzięki strategicznemu ułożeniu dużych okien – zapewniając widok na zewnątrz. W środku „wewnętrzne tarasy” łączą część, w której toczy się codzienne życie z przedłużeniem na kilku poziomach. Ściana z cegły otula budynek mieszkalny i oranżerię. Cegły elewacyjne pasują do masywnej, rozległej fasady oraz ożywiają ją odcieniami szarości i brązu.

Wewnętrzny mikroklimat domu

Budynek posiada system wentylacji, który pobiera świeże powietrze z oranżerii. Dzięki temu do domu nie wpada bezpośrednio zimne powietrze z zewnątrz, a ogrzewanie do temperatury pokojowej jest dużo skuteczniejsze. Dzięki temu specjalnemu systemowi oraz położeniu domu, które pozwala wykorzystać naturalne oświetlenie, architekci stworzyli idealne rozwiązanie na niesprzyjającej budowie domu działce.

  • Architekt: STUDIOLO architectuur i Koen Matthys, Gent
  • Obiekt: Dom narożny (Corner house)
  • Lokalizacja: Ledeberg, Belgia
  • Rok ukończenia: 2015
  • Produkt: Terca Eindhoven
  • Zdjęcia: Architectum #25, marzec 2018

Dowiedz się więcej

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Reference photo new construction single family in Ledeberg

Skontaktuj się z nami

Konsultacje techniczne

   Doradcy techniczni i handlowi

   Masz inne pytania? Skorzystaj z formularza

0Wynik